7 / 24 AÇIK HAT ! DOSTUNUZUN ACİL DURUMLARI İÇİN BİZE ULAŞIN: 0232 520 25 75
Doğa Veteriner Klinikleri

MAKALELER

DOĞA VETERİNER
Köpeklerde İştahsızlık Nasıl Önlenir?

Köpekler diğer evcil hayvan dostlara nazaran en çok iştahsızlık görülen canlılardır. Sahip oldukları naif yapı karakterleriyle sınırlı kalmayıp vücutlarına da etki eder. Oldukça hassas beslenme düzenine sahip olan köpekler, gün içerisinde yeterince hareket etmeyip doğru beslenmediğinde pek çok hastalığa karşı açık hale gelebilir. Bu yazımızda köpekte iştahsızlık sebeplerini inceleyerek bunun nasıl önlenebileceğine dair size yol göstermeye çalıştık.

Köpeklerde İştahsızlık ve Halsizlik Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde iştahsızlık probleminin temel sebebi depresyona bağlıdır. Depresyon köpeklerde en çok görülebilen hastalıkların başında gelir. Uzun süre evde ve hareketsiz kalan, sahibinden yeterli ilgiyi görmeyen köpekler depresyona girebilirler. Depresyona giren köpeklerde fiziksel ve ruhsal pek çok rahatsızlık görülebilir. Zihinsel sorunlardan dolayı ortaya çıkan iştahsızlık ve halsizlik durumların kaynağı; stres, rutinin değişmesi, depresyon, alışık olduğu ortamın değişmesi gibi nedenler olabilmektedir.

Bazen köpeklerde iştahsızlık sebebi mental olmayabilir. Bu durumlarda veteriner desteği almak ve minik sevimli dostunuzun nesi olduğunu ve neden iştahsız, keyifsiz ve halsiz olduğunu anlamak son derece önemlidir. İştahsızlık her ne kadar basit ve geçici bir durum olarak görünse de uzun vadede pek çok hayati probleme sebep olabilir.

Köpeklerde iştahsızlık nedenleri arasında pek çok hastalık da vardır. Bunlardan en çok görülenleri arasında kanser ağrısı, yaralanma durumları, enfeksiyonlar, iç ve dış parazitler, bağışıklık sistemi hastalıkları yer almaktadır. Bu nedenle iştahsızlığın artarak devam etmesi durumunda bir veterinere götürmek daha sağlıklı olacaktır.

Köpeklerde İştahsızlığı Giderme Yolları

Köpeklerde iştahsızlığı önlemek adına onların hem fiziksel hem de mental ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Köpeklerin temel ihtiyaçlarının en başında beslenmek, hareket etmek ve sevgi görmek vardır. Bu ihtiyaçların karşılanması onları daha keyifli ve iştahlı hale getirecektir. Bu durum sayesinde köpek dostlarımızın pek çok hastalığa karşı direnç kazanması da sağlanacaktır. Köpek dostlarımıza sevdiği mamalardan vermek onları yemek yemeye teşvik edebilir. Bu sayede onların iştahını geri kazanmasını sağlamak tekrardan enerji kazanıp çok sevdiği oyunları oynamasına yardımcı olabilir.

Köpeklerin iştahsızlığını yenmek sadece beslenme düzeni ve sağlıklı besinlerle veya çeşitli ilaçlarla çözülebilecek bir durum değildir. Eğer köpeğinize gerçekten ilgi gösterir ve onunla oyun oynamaya çalışırsanız ne kadar isteksiz olursa olsun en sonunda sizinle oyun oynayacaktır. Hareket eden ve enerji sarf eden köpek dostunuz yorulacak ve enerjisi tükenecektir. Bu sayede onunla iletişim kurarak oyun oynayıp eski hareketli ve iştahlı günlerinize geri dönebilirsiniz.

Köpeklerde İştahsızlık Tanısı

Köpeklerde iştahsızlık hemen karar verilip tanı konulmaması gereken bir durumdur. Köpekler de insanlar gibi anlık olarak çeşitli ruh hallerinde olabilir. Dolayısıyla iştahsız ve halsiz olduklarını kesin bir şekilde anlamanız için bazı gözlemler yapabilirsiniz. Eğer köpek dostunuz her zaman severek tükettiği yiyeceği yemiyorsa ve sancısı varmış gibi zor hareket ediyorsa bu durum bir problem yaratabilir. Bunun yanı sıra köpek dostunuz yeteri kadar su içmiyor ve çeşitli bağırsak rahatsızlıkları yaşıyorsa bu durum da köpeklerde iştahsızlık ve halsizlik belirtisidir.

Köpekler yapıları itibariyle sürekli olarak hareket etmeleri gereken canlılardır. Günlük olarak sahip oldukları enerji miktarının büyük bir bölümünü de sürekli olarak hareket ederek harcarlar. Bu enerjiyi harcamadıkları takdirde geceleri uyuyamaz, iştah bulamaz ve tüm keyiflerini yitirirler. Bu da köpeklerde iştahsızlık ve halsizlik nedenleri arasında sayılabilir.

Köpek dostunuzun iştahsızlık ve halsizlik gibi problemleri olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak ona sevdiği yiyecekten vermeyi ve biraz iletişim kurarak oyun oynamaya çalışmayı deneyin. Eğer durum değişmezse mutlaka bir veterinerden destek almanız gerekmektedir.

 

kaynak: petsurfer

Bilgi ve randevu için iletişim numaramız: