7 / 24 AÇIK HAT ! DOSTUNUZUN ACİL DURUMLARI İÇİN BİZE ULAŞIN: 0232 520 25 75
Doğa Veteriner Klinikleri

MAKALELER

DOĞA VETERİNER
Kedi ve Köpek Birbirine Nasıl Alıştırılır?

Öncelikle kedi ile köpek, her ikisi de de ideal birer ev hayvanı olarak görülse de kendi içlerinde bambaşka karakteristik özelliklere sahiplerdir. Dolayısıyla dış dünyayla iletişimleri olan beden dillerinde görülen bu bariz farklılıklar anlaşmazlıkların temel nedeni olarak bilinmektedir. Örnek olarak kedi dostlarımız huzursuz ya da sinirli olduğunda kuyruğunu sallarken köpek dostlarımız tam tersine mutluyken bu hareketi yaparlar. Buna benzer olarak yetişkin kediler, yavru köpeklerin oyun isteklerini tehdit olarak algılarken, yetişkin köpekler ise yavru kedinin oyunculuğunu av dürtüleri sebebiyle hedef olarak görebilirler. Ancak yaradılış olarak bu tip zıtlıkların olması sizi umutsuzluğa sürüklemesin, kedi ile köpeği alıştırma; emek ve sabır göstererek bu anlaşmazlıkların üstesinden gelmek sanıldığı kadar zor değil.

Peki genellikle birbirine rakip olarak lanse edilen bu iki tür kendi aralarında ne kadar dost olabiliyorlar? Kedi ile köpeği alıştırma süreçlerinde neler yapılmalı, nelerden kaçınmalı? Bu yazımızda sizin için mercek altına aldık.

Kedi – Köpek Alıştırma Sürecinde Yapılması Gerekenler

Atalarımızın ağaç yaş iken eğilir sözü hayvanlar alemi için de geçerli. İki ezeli düşman olarak görülen bu canlılar en kolay yavruluk dönemlerinde birbirine alışıp dost olabiliyorlar. Sosyalizasyon adı verilen bu dönemde kedi ve köpek yavruları çevrelerini tanımaya başlıyorlar ve kendilerinden başka canlıları da kabul etmeleri ya da benimsemeleri epey kolay oluyor. Yetişkin kedi veya köpeğin karşısına çıkarılan yabancı bir canlıya duydukları şüphenin, bu dönemdeki yavrularda görülmemesi kedi ile köpeği alıştırma sürecini hızlandıran önemli sebeplerden biri.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise ilk karşılaşma anında sevimli dostlarımızı tedirgin edebilecek durumları ortadan kaldırmak… Sessiz ve sakin bir ortam, huzurlu kalmalarını sağlayacak sizin de işinizi kolaylaştıracaktır. Ön hazırlık olarak kedi ve köpeğe birbirlerinin battaniye, oyuncak gibi eşyalarını koklatmak tanışma sırasında faydalı olur. Evin eski sakini köpek ise kediyle karşılaştırıldığında mutlaka ödüllendirilmesi gerekir. Her karşılaşmada ödül maması ya da okşamayla motive edilen köpek, kısa sürede yeni misafir sayesinde ödüllendirildiğinin farkına varacak ve kediye karşı olumlu davranışlar gösterecektir. Aksi durumlarda kızgınlaşıp agresif tutumlar sergilediklerinde panik yapmamak ve mümkün olabildiğince petleri birbirinden ayırmadan kontrol altında tutmak gerekir. Çünkü sizin kontrolünüzde ne kadar zaman geçirirlerse birbirlerine o kadar çabuk alışırlar.

 

Bazı Irklarda Mümkün Değil

Petler karşılaştırıldıktan sonra her ne kadar birbirlerine olumsuz, sert hareketlerde bulunmamış olsalar da yalnız başlarına bırakılmamalıdır. Belirli bir süre boyunca, başlarında bulunamadığınız zamanlarda mutlaka ayrı odalarda, fiziksel temasa giremeyecekleri şartlar altında kalmalılar. Ayrıca yemek ve su kaplarını uzak yerlere koymanız da kedi ile köpeği alıştırma sürecinde ortaya çıkan ufak atışmaların önüne geçecektir.

Dişi köpeklerin liderlik dürtüleri çok fazla olmadığı için kedilerle dostluk kurmakta erkek köpeklere göre daha hızlı ve uyumlu oldukları bilinen bir gerçek. Erkek köpek sahibiyseniz de endişeye kapılmayın, zamanla liderin kim olduğuna aralarında karar verip sıkı dost olabilirler. Fakat yaradılışları bakımından bazı ırklarda ne yazık ki kedilerle dostluk kurulması pek mümkün gözükmüyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Rottweiler
  • Boxer
  • Jack Russel
  • Doberman
  • Terrier

Özellikle av köpekleri kedinin hareketlerini hedef olarak algılar ve avlanma dürtüleri tetiklenir. Bu sebeple bu ırklarla kedilerin aynı ortamda yaşaması tavsiye edilmiyor.

 

kaynak: petsurfer

Bilgi ve randevu için iletişim numaramız: